Torslanda Fönster AB


Gå till innehållet

Vanliga frågor

Information

Vanliga frågor ?
*
Kan man byta fönster året om?

Ja det går alldeles utmärkt att byta fönster året om det bara är uppehållsväder. Det man bör tänka på är att det tar ungefär en timme per fönster för en normalt händig person.


*
Är det svårt att byta fönster själv?

Nej en normalt händig person med rätt verktyg klarar utan problem av ett fönsterbyte. Men tänk på att fönster ofta är tunga, så lite hjälp är alltid bra. När man monterar så är det viktigt att tänka på att fönstret monteras i våg och lod. Detta är viktigt för att säkerhetsställa produktens funktion.
En rätt monterad produkt kommer att fungera perfekt under åren, medan en slarvigt monterad produkt kan behöva justeringar.


* Kan jag beställa fönster med udda mått?

Det finns inga standardmått utan alla fönster måttbeställs efter just dina mått. Det tillkommer inga kostnader för att ha udda mått. Fönstren tillverkas på millimetern så som du vill ha dem.

*
Vilka storlekar och modeller finns det att välja på?

På vår hemsida ser du några modeller som du kan välja emellan, Där finns även alternativ om du vill ha en annan kulör på fönstret. Du kan välja vilka storlekar som helst vi har inga färdiga mått utan allting måttbeställs till just dina mått. Dvs. vi tar inte extra betalt för udda storlekar.

*
Vilka fabrikat har ni ?

Vi använder oss bara av fabrikat med mycket hög kvalite.

Våra produkter kommer ifrån tillverkare så som SCHUCO.REYNAERS.SIEGENIA.
Glaspaketen kommer ifrån PILKINTON och SAINT-GOBAIN.

*
Kan jag köpa fönster i annan färg än vit?

Vi levererar som standard vita fönster och dörrar men har som tillval ytterligare 24 andra färger att välja ibland.
Du kan även kombinera med två olika kulörer på in och utsida.
En vanlig kombination är färgad utsida och vit insida.

*
Hur tar jag mått när jag ska byta fönster?

När man pratar om fönstermått så talar man om Bredd x Höjd. Fönstrets totala karmyttermått är modulmåttet minus 20 mm på bredden och höjden.
Vilket då gör att ett fönster som har storleken 1000 x 1300 (10x13) har en bredd 980mm och en höjd på 1280mm. Om du mäter fönstret ifrån karm till karm så får du fram det mått du har idag.
För att få ett så exakt mått som möjligt så är det bästa sättet att ta bort fodret runt fönstret då kan man få ett exakt mått på det gamla fönstret.

*
Hur stor drevmån bör jag ha emellan fönster och karm?

Man måste komma ihåg att lämna ett utrymme emellan fönster och karm, detta utrymme kallas drevmån och brukar vara ca 10-15 mm på varje sida av fönstret. Tänk på att om du har ett fönster som skall monteras långt in i väggen i förhållande till fasadens utsida kan det vara bra att tänka på att ta till lite extra i fönstrets underkant för att kunna få en bra lutning på fönsterblecket som sitter monterat i fönstrets underkant.

*
Det sitter en plastlist under fönstret vad används den till?

När fönstret levereras så sitter det en list undertill som kallas underbleckslist, Denna list är ca 30 mm hög och sitter monterad i underkant av fönstret, i liv med fönsterbleckspåret på fönstret. Denna list gör att fönstret kommer upp lite och att man får ett naturligt fall på fönsterblecket.Denna list kan man ta av igenom att skjuta den i sidled. Om man inte har denna eller om man av någon anledning inte vill ha en förhöjning på 30mm ex,vis pga att fönsterbänken på insidan är mindre än 30mm så går det även att använda sig av en gles, Det man skall tänka på då är att lutningen på fönsterblecket blir mindre.

*
Hur monterar man fönsterblecket ?

På Schucos fönsterprofiler så finns det ett spår som kallas bleckspåret där man med fördel kan fästa fönsterblecket.
Om man väljer att inte använda detta spår utan vill fästa fönsterblecket i Underbleckslisten eller i fönstret så bör man använda skruvar som är avsedda för detta ändamålet och inte popnita fast fönsterblecket.
Men vi rekommenderar att man använder sig av det spåret som är avsett för fönsterblecket.
Då fönsterblecket förs in i underblecksskåran på fönstret så kan man med fördel använda sig av utefog som i framtiden hindrar slagregn ifrån att tränga in.

*
Vad betyder U-värde?

U-värde är ett mått på värmeförlust. Fönstrets U-värde är en kombination av hur bra glasen och konstruktionen (karm och båge) isolerar. Ju lägre U-värde desto mindre är husets värmeförluster.

*
Vilket är u-värdet för fönstren från Torslanda fönster ?

U-värdet är olika beroende på vilka fönsterprofiler och glas man väljer. Exempelvis om man väljer fönsterprofil SI82+ som är en 8 kammars profil och ett treglas som har ett U-värde är 0,5 W/m2K så får man ett totalt U värde på hela fönstret som är 0.78 W/m2K.
Detta är den fönsterprofil som är godkänd för passivhus.

*
Vilka typer av glas kan man välja.

Våra glaspaket levereras av Saint Gobain och Pilkington som är världsledande inom glastillverkning. Det finns både 2-Glas och 3-Glas i olika tjocklekar.
U-vädret för ett öppningsbart fönster (tvåglas) av storleken 1200x1200mm är 1.1 W/m2K för hela produkten. U-värdet för glaskassetten är 1.0 W/m2K.

*
Kan jag byta glaskassett efter det att fönstret monterats?

Ja, det är inga problem att byta glaskassett efter det att fönstret sitter på plats. Glaslisterna plockas bort på insidan och därefter byts glaskassetten ut till en ny.

*
Kan man välja till spröjs på fönstrena ?

Givetvis kan man välja till spröjs om man vill ha det.
Man kan antingen ha utanpåliggande eller infällda i glaspaketet .Detta gör att man inte behöver ta bort spröjsen när man tvättar fönstret.

*
Varför bildas det ibland kondens på utsidan av fönsterglas?

När luft träffar en kall yta och kyls av, avsätts luftens inneboende fuktighet som små vattendroppar på den kalla ytan. Vattendropparna brukar kallas kondens eller imma. Kondens kan bildas på alla ytor; husväggar, badrumsspeglar, glas med kall vätska i, glasögon och fönsterrutor. Kondens bildas ibland på utsidan av ett välisolerat glas. Värmen från insidan kan inte värma upp det yttre glaset som därför förblir kallt. Om då solen skiner och utomhusluften vid det yttre glaset blir varmt kan det kondensera mot det yttre glaset.


*
Kan jag beställa olika färg på gummilisterna som sluter an mot glaset?

EPDM-listerna (gummilisterna) som sluter an mot fönstrets glas kan man få i svart eller grått utförande.
Fönsterprofilerna Corona CT60 (3 Kammars) och Corona as70 (5 Kammars) har svarta gummilister som standard,
och Corona Si82 (6 Kammars) och Corona Si82+ (8 Kammars)har gråa gummilister som standard.
Men om man ex,vis vill ha en svart list på ett 8 Kammars fönster så går det givetvis att ordna.

*
Vad är det för fördelar med att öppna fönstret inåt?

Det finns många fördelar med att öppna fönstret inåt. Sidohängningen (Dreh) gör att det är enkelt att putsa fönstret inifrån. Öppningen i överkant (Kipp) gör att man kan lämna fönstret i ventilerat läge utan att vara orolig för att någon kan ta sig in i huset utifrån. Att öppningen sitter i överkant gör också att värmen från ett element som sitter under fönstret inte tar snabbaste vägen ut ur huset utan stiger utmed fönsterglaset och tar med utomhusluften med upp till taket och skapar en cirkulation i rummet. Mikroläget som erbjuder ett litet insläpp av utomhusluft bidrar med litet tillskott av frisk luft när behovet inte är så stort.

*
Varför är det viktigt att tänka på hängningen av en produkt?

Hängning anger på vilken sida gångjärnen sitter på. På ett inåtgående fönster kan man välja att ha gångjärnen på vänster eller höger sida, inifrån sett. Det är inte alltid det spelar någon roll vilken sida gångjärnen sitter på, men det är bra att tänka igenom det för att slippa få öppningen mot en vägg eller för att få gångvägen åt rätt håll för en dörr. Hängningen anges från insidan på en inåtgående produkt och från utsidan på en utåtgående produkt.


*
Vad är det för fördelar med PVC fönster ?

" Minimalt underhåll
" Utmärkt värme- och ljudisolering ger bättre komfort inomhus
" Enkla att montera
" Valfria mått och utföranden
" Valfri färg på såväl ut- som insida.
" Fönstren finns i en mängd olika färger och träimitationer
" Spröjs kan väljas att installeras mellan glasen (underlättar rengöring)
" Bättre och billigare än aluminiumklädda träfönster
" Täta och mer inbrottssäkra än traditionella fönster


*
Hur mycket underhåll kräver PVC fönster?

Ett PVC fönster är underhållsfritt. Det enda du behöver göra är att rengöra det så att det ser snyggt ut och smörja alla mekaniska delar så som gångjärn och handtag. Vilket rekomenderas att göra en gång om året för bästa resultat och livslängd på fönstret.

*
Hur åldras PVC fönster?

Materialet är väldigt UV-beständigt och står emot väder och vind år efter år. PVC fönster gulnar, spricker eller kritar inte. Det som kan hända efter många års exponering är att ytan mattas en aning. Smuts fastnar på ett PVC-fönster, precis som på alla andra fönster, men det tvättas enkelt bort med vanligt rengöringsmedel som inte innehåller alkohol.

*
Hur är inbrottsskyddet för PVC-fönster?

PVC-fönster har väldigt bra inbrottsskydd eftersom glaslisterna sitter på insidan av fönstret. Man kan alltså inte, vilket ofta är fallet för träfönster, ta ut glaslisterna och sedan plocka ut glaset vi ett inbrott.

*
Finns det risk att pvc-karmarna gulnar?

Nej Pvc-karmarna gulnar inte. Det är ett mycket UV-beständigt material som står emot väder och vind år efter år. Det som eventuellt kan hända efter många års exponering är att ytan mattas en aning. Och naturligtvis kan smuts fastna även på ett PVC-fönster, men skillnaden är att det enkelt tvättas bort med vanligt rengöringsmedel.Som inte innehåller Alkohol.

*
Kan det inte kännas det plastigt med pvc-fönster?

Här går smaken isär men vår erfarenhet är att när fönstrena är på plats är det ingen som ser någon skillnad mellan pvc och trä. Många träfönster har en slät täckfärg och får därmed samma intryck. För den som vill "skapa träkänsla" finns olika färgfilmer med struktur som tillval.

*
Är det brandfarligare med pvc än med träfönster?

Nej. Är olyckan framme så är det olyckligt men det är inte farligare med pvc- än med träfönster. Ett fullskaleprov vid Lunds Tekniska Högskola jämförde brandbeteendet hos PVC-fönster och träfönster och visar att ett pvc-fönster inte har sämre brandbeteende och inte medför större brandrisk än ett träfönster.

*
Hur monteras pvc-fönster? Med karmskruv?

Man kan använda sig av ett montagejärn för att fästa fönstret på platts. Sedan skall fönstren även skummas fast med fogskum
(Vinterskum). Du kan även välja att bara montera med fogskum.
• Vill du hellre montera med skruv så går detta, men om det är ett fast fönster så måste först glaset tas ur. Detta kan man göra igenom att, ta ett brett stämjärn och knacka ut den längsta glaslisten i skarven mellan list och karm,
glöm ej att hålla reda på vilken list som satt var. Glaslisten återställs med en plastklubba.
Vill du montera med skruv måste du först borra i karmen, inifrån (glassidan och ut).

*
Hur använder jag fogskummet ?

Det är bra att ha god ventilation när man fogskummar, andas inte in ångorna från fogskummet. Med kan använda en
”dänkflaska” (en blomstervattningsflaska) och spraya rikligt på karm och runt hålet där du ska
fogskumma. Genom att göra så, så kommer fogskummet att härda mycket snabbare. Om du är ovan vid
fogskum, skumma VÄLDIGT försiktigt. Fogskum expanderar kraftigt (det är därför det är så bra för
fönstermontage). Men detta är också en fara, eftersom karmar och bågar faktiskt kan bågna om du
skummar för mycket. Så försiktighet med skummet. Det är bättre att ta lite, och sedan skumma igen och
till och med en tredje gång vid behov. Prova dig fram härHem | Företaget | Galleri | Kontakta oss | Order | Information | Produkter | Webbkarta


Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn